Egyéb

Uniós támogatások: minden kormánynak maga felé húz a keze

Lehet-e összefüggés a települési önkormányzatok politikai irányultsága és a településeknek nyújtott uniós támogatások között? Milyen csalást leplezett le az Európai Unió csalás elleni hivatala? Erről beszélt az Átlátszó újságírója a Civil Rádióban.


tamogatoi_banner_cikkbe

 

Az Átlátszó újságírói kedd reggelente fél 8-tól a Civil Rádió Reggeli című műsorának vendégei, ahol aktuális témákat boncolgatnak a műsorvezetővel. Ezúttal D. Kovács Ildikó volt a vendég, aki az Európai Unió által kiosztott támogatásokról beszélt. Egyrészt arról, hogy az Átlátszó által feltárt magánklinikás projekt után újabb esettanulmányt közölt Magyarországról az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF): 2015-ben valaki hamisított sorozatszámú használt gépekkel próbált meg nyomtalanul eltüntetni 4,3 millió eurónyi támogatást. Az OLAF jelentéséből az is kiderült, hogy ha a magyar hatóságok megfogadnák a hivatal ajánlásait, az uniós támogatások során kiosztott és elcsalt pénzek egy részét vissza lehetne szerezni.

Kapcsolódó cikkek

OLAF-jelentés: újabb magyar projektet hoz rossz példaként a csalás elleni hivatal

Tizenkét grafikon Magyarország EU-támogatásainak politikai befolyásoltságáról

Persze az is fontos kérdés, hogy pontosan kikhez is jutnak el az uniós pénzek. A már korábban bemutatott EU-térképünkön látható, hogy mely pártok színeiben induló polgármesterek települései kapták a legtöbb támogatást. Az mindenképpen kijelenthető, hogy ciklusonként a független polgármester alá tartozó 3-4 millió lakosnak kevesebb mint fele annyi EU-támogatás jut, mint azoknak a szerencséseknek, akik lakóhelyét kormánypárti polgármester irányítja. Vagyis az lényegében mindegy volt, hogy a szocialisták vagy a Fidesz volt kormányon a vizsgált, 2007 és 2015 közötti időszakban, mindenképpen a kormánypárti települések jártak jobban. Az eredményen persze torzít, hogy az országon belül mekkora volt a kormánypárti vagy ellenzéki vezetésű települések száma.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás