Egyéb

Átlátszó Rádió: Mire jók a futballhuligánok?

A franciaországi futball-Eb-n történt erőszakos esetekről, a futballhuliganizmusról beszélgetett a Civil Rádió kedd reggeli, átlátszós sávjában Csepregi Botonddal a műsorvezető, Sándor Erzsi.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Az Átlátszó újságírója az elején jelezte, hogy sajátosan áll a stadionokban, futballmérkőzések kapcsán zajló agresszív esetekhez, hiszen maga is meccsre járó ember évtizedek óta. A műsorvezető abból indult ki, hogy ha olyan erőszakos jelenetek zajlanak egy fociesemény kapcsán, mint amilyeneket Marseille-ben láttunk napokig, akkor szükség van-e egyáltalán ilyen nagy eseményekre.

Az újságíró válaszai a körül mozogtak, hogy érdemes úgy nézni a történteket, hogy megtartva természetesen a morális felháborodásunkat, elfogadjuk, hogy ehhez a kultúrához igenis hozzátartozik az erőszak, nagyon sok évtizede. Ezt el lehet ítélni, mondta, de látni kell, hogy többek számára ez igenis egy indulat levezető közeg, amelyben valóban, a futballmeccs, mint esemény, sokszor csak az apropót szolgáltatja.

Persze maguk a történtek felvetettek további súlyos kérdéseket: hogyan kerülhettek az Oroszországban is ismert bajkeverők az Eb-re? Miért várnánk azt, hogy az orosz huligánok máshogyan viselkednek Európában, ha országuk különösen tragikusabb következmények nélkül hibrid háborút folytathat egy szomszédja ellen? Illetve az is felmerült, hogy egy-két száz, legfeljebb háromszáz ember viselkedése alapján kell-e megítélnünk azt a több tízezer békés szurkolót, akik semmi balhét nem csináltak a dél-francia városban.

 

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás