Bezárás
médiaszereplés

A V4-országok militarizálódásáról, és a XIX. rendőrkapitányság kirendelt védőiről beszéltek munkatársaink a Klubrádióban

Függetlenség-napi felvonulás Varsóban

Kőműves Anita a V4-es országok félkatonai szervezeteiről, Tóth Balázs pedig egy nyertes adatperről beszélt a Klubrádió reggeli műsorában.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Vsquare négy országra kiterjedő kutatása annak járt utána, hogy a V4-es országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányai korábban ismeretlen mértékig támogatják anyagilag és erkölcsileg is az amatőr milíciákat, és igyekeznek integrálni a katonaság és honvédelem eszméjét a fiatalok oktatásába. A V4-országok militarizálódásáról szóló összefoglaló szerzője, Kőműves Anita a kutatás legfontosabb megállapításairól beszélgetett a műsorvezetővel a Klubrádió reggeli műsorában.

A XIX. kerületi Rendőrkapitányság 2 millió forint költségtérítést kért egy adatigénylőtől, aki arra volt kíváncsi, hogy 2016-ban hány ügyvédet foglalkoztattak kirendelt védőként, és az összes közül mennyi kirendelést kapott a legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd. Az igénylő nem fizetett, hanem az Átlátszó jogászának segítségével perelt, és jogerősen nyert. Az ítélet alapján pedig döbbenetes számot közölt a rendőrség: 2016-ban 384 ügyben rendeltek ki védőt, ebből egyetlen védőnek jutott 267 kirendelés. Vagyis az összes kirendelés 69,5 százaléka az övé lett, és kb. minden munkanapra jutott egy kirendelése. Az adatigénylőt képviselő Tóth Balázs az ügyről és annak tanulságairól beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Címlapkép: Függetlenség-napi felvonulás Varsóban (Fotó: Wojciech Grzędziński)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom