médiaszereplés

A strasbourgi blogunkról, az orosz bankról, és a TAO-keresőről beszélgettünk a Tilos rádióban

Az Átlátszó három munkatársa, Kőműves Anita, Tóth Balázs és Tremmel Márk volt a Bádogdob című műsor legutóbbi adásának vendége.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Március közepén indult el az Átlátszó felületén a Strasbourgi Figyelő blog, amely az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legfontosabb döntéseit foglalja össze közérthető módon, nem csak jogászok számára.

 

Blogot indítunk a strasbourgi bíróság ítéleteiről

Ezen a felületen, a Strasbourgi Figyelő blogon hetente több blogbejegyzésben fogjuk összefoglalni az Emberi Jogok Európai Bíróságának (az EJEB) legfontosabb döntéseit. Elsősorban aktuális, az azon a héten kihirdetett ítéleteket ismertetjük, de időről-időre írni fogunk a Bíróság korábbi nagy ügyeiről is.

A blog elindulása után néhány nappal publikáltuk a 2011-2016 közötti TAO-adatok kereshető adatbázisát, amelyet a Transparency International által az Emberi Erőforrások Minisztériumától kiperelt több tízezer oldalnyi szkennelt pdf-ből készítettünk.

 

Kereshető adatbázist készítettünk a TI által kiperelt, 2011-2016 közötti TAO-támogatásokról

A Transparency International Magyarország (TI) 2017-ben pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, amelynek a jogerős ítélet értelmében ki kellett adnia az arra vonatkozó adatokat, hogy mely cégek melyik sportegyesületnek mennyi TAO-pénzt juttattak 2011 és 2016 között.

Egy hete pedig beszámoltunk arról, hogy kikkel üzletelt eddig az orosz hátterű Nemzetközi Befektetési Bank, amelynek hamarosan Budapestre költöző székhelyét sokan egy európai kémközpontnak tartják, mert óriási kedvezményeket kap a magyar kormánytól.

 

A MOL, a MET, az OTP és a Takarékbank is üzletelt már az orosz Nemzetközi Befektetési Bankkal

Azt sejtjük, miért lesz jó Vlagyimir Putyinnak az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarországra költöztetni, de vajon miért jó ez hazánknak? Ahhoz nem elég a bank pénze, hogy az ország gazdaságát fellendítse, de biztosan lesznek olyanok, aki jól járnak vele. Hogy utóbbit világosabban lássuk, megnéztük, kik üzleteltek eddig az NBB-vel.

Erről a három friss anyagunkról, és más témákról beszélgettek munkatársaink, Kőműves Anita, Tóth Balázs és Tremmel Márk a Tilos rádió Bádogdob című műsorának március 26-i adásában, amely itt visszahallgatható:

Megosztás