médiaszereplés

Az orosz hátterű bank Budapestre költözéséről beszélt munkatársunk a Klubrádióban

Az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank székhelye hamarosan Budapestre költözik, és hatalmas kedvezményeket kap a magyar kormánytól. Nemrég beszámoltunk arról, hogy kik üzleteltek már a bankkal, és érdekes cégekre bukkantunk. Kőműves Anita a Klubrádió reggeli műsorában beszélgetett a témáról a műsorvezetővel.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az Index írta meg februárban, hogy az orosz hátterű Nemzetközi Befektetési Bank (NBB) nemsokára Budapestre költöző székhelye óriási kedvezményeket kap a magyar kormánytól:

  • a banknak nem kell megfelelnie a számviteli szabályoknak
  • a magyar hatóságok nem ellenőrzik a bankot, sőt, a területére sem léphetnek be
  • a bank vezetői és járművei diplomáciai mentességet kapnak
  • a bank vendégei, munkatársai, és az ő családtagjaik kérdés nélkül beléphetnek az országba

Kiderült közben az is, hogy a bank vezetőjének, Nyikolaj Koszovnak a szülei a Szovjetuniónak kémkedtek. Összeségében tehát elég gyanús az egész ügylet, és többen tartanak attól, hogy a bankon keresztül Oroszország hírszerzőket küld Magyarország, s ezzel az Európai Unió területére.

Az kétségtelen, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek előnyös az NBB-székhelyének Budapestre költözése. Az is valószínű, hogy lesznek olyanok, akik anyagilag is jól járnak majd vele. Annak érdekében, hogy ebben tisztábban lássunk, nemrég összegyűjtöttük, hogy kik üzleteltek eddig az NBB-vel. Kutatásunk során számos, a kormánnyal közeli kapcsolatot ápoló céget és nevet találtunk: felbukkant a MOL, a MET, a Takarékbank, az OTP, és az Eximbank neve, de még a kínai állam is.

 

A MOL, a MET, az OTP és a Takarékbank is üzletelt már az orosz Nemzetközi Befektetési Bankkal

Azt sejtjük, miért lesz jó Vlagyimir Putyinnak az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarországra költöztetni, de vajon miért jó ez hazánknak? Ahhoz nem elég a bank pénze, hogy az ország gazdaságát fellendítse, de biztosan lesznek olyanok, aki jól járnak vele. Hogy utóbbit világosabban lássuk, megnéztük, kik üzleteltek eddig az NBB-vel.

A Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának március 25-i adásában az orosz bankról szóló cikkünk írója, Kőműves Anita beszélgetett a témáról a műsorvezetővel.

Címlapkép: Nyikola Koszov és Orbán Viktor 2019 januárjában (fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Megosztás