médiaszereplés

A pécsi Elios-ügyről beszélt munkatársunk a Klubrádióban

A Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az új, ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait. Az egyesületnek köszönhetően az Átlátszó is elolvashatta a vaskos dossziét, amiből egyértelműen kiderül, hogy az előző, fideszes polgármester, Páva Zsolt javasolta a hitelből megvalósított 900 milliós projektet a közgyűlésnek.

Támogatási kampány

Pécsen hosszú évekig a fideszes Páva Zsolt volt a polgármester, ám a 2019. októberi önkormányzati választáson ellenzéki vezetés került hatalomra, ami azonnal elkezdte a korábbi szerződések, köztük az Elios-ügy átvilágítását.

A Mellár Tamás független országgyűlési képviselő által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítésről készült jelentést, de az önkormányzat válasza szerint az még nem készült el – viszont a beruházáshoz kapcsolódó dokumentumok digitalizálása igen, és azokat ki is adták Melláréknak.

A gigantikus, közel 150 megabájtot kitevő iratanyag az egyesület jóvoltából eljutott az Átlátszóhoz, és hétfőn részletesen beszámoltunk arról, mit találtunk a papírokban:

  • a majdnem 900 milliós projektet Páva Zsolt terjesztette a közgyűlés elé
  • mivel a városnak nem volt pénze a beruházásra, Páva 1 milliárdos felvételét is javasolta
  • a közbeszerzésen volt egy feltétel, aminek csak az Elios tudott megfelelni
  • az Elios alvállalkozója egy régi partnere, az SMHV Kft. volt, amire már az OLAF is felfigyelt
  • Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonos volt az Eliosban a pécsi projekt idején
  • 2018-ban a rendőrség lefoglalta a dokumentumokat, de a nyomozást lezárták

 

Átnéztük a pécsi Elios-ügy aktáját: Páva Zsolt fideszes polgármester volt a projekt szekértolója

A Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, hogy megtudják, miként nyerte el a közel egymilliárdos megbízást az Elios.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorának hétfői adásában beszélgetett a részletekről a műsorvezetővel. A beszélgetés itt visszahallgatható:

Megosztás