médiaszereplés

Jogi igazgatónk a drónszigorításról nyilatkozott a Klubrádiónak

Az Átlátszó jogi igazgatója, Dr. Tóth Balázs ügyvéd arról beszélt a rádió reggeli műsorában, hogy magánszférát eddig sem sértettünk, ezért az idén év elején életbe lépett törvénymódosítás ellenére továbbra is fogunk drónvideókat készíteni, és ha kell, majd a bíróságon megvédjük magunkat.

Támogatási kampány

Év végén beszámoltunk arról a 2021. január 1-től életbe lépett új törvényről, ami akár börtönnel is büntetné a drónfelvételek készítését és publikálását az újságírói munka során. Az Országgyűlés által december 16-án 116 igen, 52 nem, és 1 tartózkodás mellett elfogadott törvénycsomagba bekerült a szabálysértési törvény és Büntető Törvénykönyv (Btk) módosítása is.

A szabálysértési törvény a drónnal más lakásáról engedély nélküli hang- vagy képfelvétel készítését minősíti szabálysértéssé magánlaksértés címszó alatt. A Btk “Tiltott adatszerzés” című részébe – amire hivatkozva nyomozott a rendőrség a bicskei drónvideónk miatt – pedig bekerült, hogy aki más ingatlanáról jogosulatlan drónhasználattal felvételt készít, az vétséget követ el, és elzárással büntetendő; aki pedig az ilyen felvételt nyilvánosságra hozza, az 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ennek ellenére továbbra is fogunk drónfelvételeket készíteni, ha a nyilvánosság tájékoztatása ezt kívánja. Lapunk jogi igazgatója, Dr. Tóth Balázs ügyvéd ugyanis januárban egy cikkben részletesen kifejtette, hogy magánszférát eddig sem sértettünk az ilyen videóinkkal, és véleménye szerint az új szabályok szerint sem leszünk büntethetőek. Természetesen ezt nem azt jelenti, hogy nem indulhat ellenünk eljárás, de Tóth doktor szerint ha erre sor kerül, majd megvédjük magunkat a bíróságon.

A drónszigorításról és annak az újságírói munkára való hatásáról az Átlátszó jogi igazgatója január végén a Klubrádió reggeli műsorában beszélt részletesen.

 

Megosztás