Rádió

Túl hosszú, nincs kedved elolvasni? Podcastjainkban és munkatársaink rádiónyilatkozataiban itt meg is hallgathatod a legfontosabb sztorikat.

médiaszereplés

A külhoni magyaroknak juttatott támogatásokról beszélt munkatársunk a Klubrádióban

Több hónapos kutatómunkával egy nemzetközi újságírócsapat feltárta, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben mennyi pénzt és milyen célokra juttatott a határon túli magyaroknak. Minden országban a foci és a média kapta a legtöbb pénzt, amivel Orbán Viktor és a Fidesz népszerűségét növelik a választásra jogosult külhoniak körében. A részletekről Erdélyi Katalin beszélgetett a Klubrádió reggeli műsorában Szénási Sándorral.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A magyar kormány egy állami szervezeten, a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatja a külhoni magyarokat különböző módokon. Több hónapos kutatómunkával egy nemzetközi újságírócsapat feltárta, hogy a 2011 és 2020 között született pozitív döntések és kifizetések között nagyon sok a hasonlóság. A Horvátországba, Szerbiába, Szlovéniába, Szlovákiába és Romániába áramlott magyar közpénzeket követve a tényfeltárók arra jutottak, hogy a magyar kormány támogatásai mindenhol főként a médiába és a fociba mentek, és a céljuk az volt, hogy a magyar kormánypárt és Orbán Viktor miniszterelnök népszerűségét és politikai befolyását növeljék a határon túli magyarok körében.

A többhónapos kutatómunkát az IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) támogatta, a projekt résztvevője Szerbiából a CINS, Szlovéniából és Horvátországból az Oštro, Szlovákiából az ICJK, Romániából az Átlátszó Erdély, Magyarországról pedig az Átlátszó volt.

Az elkészült cikkek a hungarianmoney.eu honlapon érhetők el angol nyelven, és itt olvasható róluk egy összefoglaló magyarul.

Politikai befolyásszerzésre használják Orbánék a külhoni magyarok állami támogatását

A magyar állami finanszírozású Bethlen Gábor Alap döntéseit megvizsgálva tárta fel egy nemzetközi újságírócsapat, hogy 2011 óta mennyi magyar közpénzt juttatott a Fidesz-kormány a szomszédos országokba.

A frekvenciája elvesztése miatt online működő Klubrádió is foglalkozott a témával: március első napján Szénási Sándor műsorvezető kérdezte a részletekről a Reggeli Gyorsban az Átlátszó főszerkesztő-helyettesét, Erdélyi Katalint. A beszélgetés itt visszahallgatható:

Megosztás