médiaszereplés

Munkatársunk az Eximbank által adott COVID-hitelekről beszélt a Klubrádióban

A koronavírus okozta gazdasági károk csökkentésére a magyar kormány kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat adott az Eximbankon keresztül. A legnagyobb összegű, 25 milliárd forintos kölcsönt a kínai tulajdonú BorsodChem kapta, de kapott olcsó COVID-hitelt Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a cseh miniszterelnök étolajos cége és az állami építkezések egyik sztárja, a West Hungária Bau Kft. is. A részletekről Erdélyi Katalin beszélgetett Pálinkás Szűcs Róbert műsorvezetővel a Reggeli gyors szerdai adásában.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az Európai Bizottság (EB) 2020. március 19-én ideiglenes állami támogatási keretszabályt fogadott el, hogy enyhítse a koronavírus okozta gazdasági károkat. A 2020. április 3-án tovább lazított rugalmas szabályozásnak köszönhetően az Európai Unió tagállamai többféle módon segíthetik a náluk működő cégeket, amelyek a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

A magyar kormány ezzel a lehetőséggel élve elindította az állam tulajdonában lévő Eximbankon keresztül a Kárenyhítő Programcsomagot, amelynek keretében kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat adnak hazánkban működő cégeknek.

Az EB honlapján közzétett listát átnézve néhány napja megírtuk, hogy a legnagyobb összegű, 25 milliárd forintos hitelt a kínai tulajdonban lévő BorsodChem Zrt. kapta, de hírességekre is rábukkantunk. Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a Viresol két részletben összesen 2,5 milliárd forint, a Paár Attila többségi tulajdonában lévő tenderbajnok West Hungária Bau Kft. (WHB) 3,5 milliárd forint, a Csányi Sándor tulajdonában lévő Hungerit Zrt. két részletben összesen 2,4 milliárd forint támogatott kölcsönt kapott.

Mészáros Lőrinc keményítőgyára, Andrej Babis étolajos cége és a WHB is kapott kedvezményes COVID-hitelt az Eximbanktól

A koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére az Európai Bizottság (EB) 2020 tavaszán rugalmas szabályokat vezetett be, hogy az uniós tagállamok könnyen tudják támogatni a nehéz helyzetbe került cégeket. Magyarországnak 350 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az EB, amelyből kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat adott a kormány az Eximbankon keresztül.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának szerdai adásában beszélgetett Pálinkás Szűcs Róbert műsorvezetővel a részletekről. Munkatársunk elmondta, hogy egyelőre még nem nyilvánosak a cégek 2020-as mérlegadatai, de amint közzéteszik őket, látni lehet majd, hogy valóban megviselte-e őket a járványhelyzet, és tényleg indokolt volt-e kedvezményes hitelt adni a milliárdos üzletemberek vállalkozásainak.

A beszélgetés itt visszahallgatható:

Megosztás