médiaszereplés

Erdélyi Katalin a Tilos Rádióban beszélt az uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaélésekről

Munkatársunk a rádió Brüsszeli diktátum című műsorában Nagy Gabriellával, a Transparency International közpénzügyi programok vezetőjével, valamint Zsíros Sándorral, illetve Békési Zsuzsa és Forgács Iván műsorvezetővel beszélgetett az EU-s pénzekkel kapcsolatos visszaélésekről.

A Tilos Rádió Brüsszeli diktátum című műsorának június 7-i adása annyiban volt különleges, hogy aznap kezdődött a Tilos rádió Maraton, ami a rádió hagyományos adománygyűjtő hete. Az adás alcíme ezért Best of tarha volt, és az európai uniós támogatásokat érintő visszaélésekkel foglalkozott. Békési Zsuzsa és Forgács Iván műsorvezető közel 1,5 órán keresztül beszélgetett Nagy Gabriellával, a Transparency International közpénzügyi programok vezetőjével, valamint Zsíros Sándor brüsszeli tudósítóval és Erdélyi Katalinnal, az Átlátszó főszerkesztő-helyettesével.

A műsor fókuszában a legabszurdabb projektek, köztük a szimbólummá vált 40 centis kilátó, a családi nyaralóvá változott vendégházak, a kutyafitnesz, lówellness és hasonló ügyek álltak, de szó volt arról is, hogy miként lehetséges ezek támogatása egyáltalán. Az is kiderült, hogy a jelenség nem hungarikum: külföldön is vannak ilyen vicces projektek.

Foglalkoztak az adás résztvevői azzal is, hogy mit lehet tenni az EU-támogatások konkrét ellopása, a nyilvánvalónak tűnő csalások esetében, mi a különbség az OLAF és az Európai Ügyészség (amihez Magyarország nem csatlakozott) között, mire van lehetősége és kapacitása ezeknek a szerveknek, illetve a magyar hatóságok hogyan kezelik az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupciós ügyeket.

 

Megosztás