médiaszereplés

A védett madarakat veszélyeztető veresegyházi tóról beszélt munkatársunk a Klubrádióban

Közel tíz éve húzódik a veresegyházi mesterséges tó ügye, ami még mindig nem készült el, de védett madarak fészkelőhelyei és középkori sírok is áldozatául estek már a projektnek. A részletekről Zimre Zsuzsa beszélgetett a műsorvezetővel a Klubrádió reggeli műsorában.

Július első napján számoltunk be arról, hogy a települést 1965 óta vezető Pásztor Béla közel tíz éves terve, hogy Veresegyházán a meglévő három mellé kialakítsanak egy negyedik tavat is. Az Álomhegyi-tározó azonban a mai napig nem készült el, hiába költöttek már rá rengeteg pénzt, ugyanis a vízzáró réteg 6-7 méter mélyen helyezkedik el, a tó tervezett mélysége viszont mindössze 3-4, vagyis elszivárog belőle a víz.

A mederkotrási munkálatok ennek ellenére rendületlenül zajlanak, és sem az élővilágot, sem a régészeti örökséget nem kímélik. A helyi környezetvédelmi szervezet, a Tavirózsa Egyesület folyamatosan jelentette a hatóságok számára az általuk visszásnak gondolt dolgokat a földmunkákról, és sikerrel jártak.

 

Védett madarak és középkori sírok szenvedik meg a veresegyházi városvezetés tóról szőtt álmait

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Pénzt, madarakat, növényzetet és régészeti leleteket nem kímélve épül Veresegyházon egy víztározó már évek óta mezőgazdasági, horgász és rekreációs céllal. Az Álomhegyi-tározó kialakítása azonban lassan rémálommá válik a helyi természetvédők szerint. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Mivel a tó tervezett területén egy középkori szarmata temető található, a feltárás során jelen kellett volna lennie egy régész szakértőnek, ez azonban nem történt meg. Ezzel kapcsolatban a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Örökségvédelmi Osztálya megállapította, hogy:

„a régészeti megfigyelés mellőzése nélkül végzett földmunkák során 4 régészeti lelőhely sérült, amelyek közül az egyik szinte teljesen megsemmisült.” – emiatt örökségvédelmi bírságot fognak kiszabni.

A Tavirózsa bejelentése nyomán a Pest Megyei Kormányhivatal megvizsgálta azt is, hogy történt-e növények vagy állatok veszélyeztetése, és arra jutottak, hogy igen. A hatóság munkatársai előre nem bejelentett helyszíni ellenőrzést tartottak, és megállapították, hogy a tározó menti partfalban fészkelő, fokozottan védett gyurgyalagok és védett partifecskék költőtelepe mellett dolgoztak a munkagépek, ami „nem megengedett a madarak költőhelyének háborítatlansága és biztonságos fészkelésük érdekében.”

A hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a növényzetirtást 2021. szeptember 1-ig, és természetvédelmi bírság kiszabása ügyében is eljárást indítottak.

A veresegyházi önkormányzat eddig már nagyjából 300 millió forintot költött az Álomhegyi-tározóra, és még legalább ugyanennyit szeretne rászánni – hitelből.

A részletekről cikkünk szerzője, Zimre Zsuzsa beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának július 2-i adásában.

Megosztás