médiaszereplés

A NER luxusjárműveinek nyári útjairól beszélt munkatársunk a Klubrádióban

Tegnap írtunk arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt osztrák magánrepülőgép, az OE-LEM a nyár folyamán többször is éppen akkor volt Szardínián és Nápolyban, amikor pont ott horgonyzott Szíjj László új, 50 méteres luxusjachtja, a Seagull MRD is. A részletekről az Átlátszó főszerkesztő-helyettese, Erdélyi Katalin beszélgetett Szénási Sándor műsorvezetővel az Esti Gyors tegnapi adásában.

Július végén számoltunk be arról, hogy Szíjj László kormányközeli üzletember máltai offshore cége, az L&L Charter Ltd. tavaly a híres Lady MRD mellé nyilvántartásba vetetett egy új luxusjachtot is. A 49,9 méter hosszú Seagull MRD 2020-ban készült Livornóban, a Benetti olaszországi gyárában, és a cég Custom nevű családjába tartozik, ami a legtöbbet fizető vevők számára, egyedi megrendelésre készülő jachtokat jelenti. Az ára nem nyilvános, de más hasonló hajókkal összevetve legalább 30 millió euróba (kb. 10,5 milliárd forint) kerülhetett.

Megszereztük a Seagull MRD összes eddigi útvonalát, és összevetettük őket a NER kedvenc repülőgépe által megtett utakkal. Utóbbi az osztrák bejegyzésű, Bombardier Global 6000 típusú, 30 méter hosszú, nagyjából 60 millió amerikai dollárba (kb. 17 milliárd forint) kerülő magángép, az OE-LEM, amit használt már Orbán Viktor miniszterelnök is. Az adatok elemzése során kiderült, hogy 2021 nyarán Nápolyban, Nizza közelében és a szardíniai Olbián is egyszerre járt a két luxusjármű.

Idén nyáron Szardínián és Nápolyban is járt egyszerre az OE-LEM privát jet és a Seagull MRD szuperjacht | atlatszo.hu

Júliusban szintén járt Nápolyban és Monacóban, de volt a magángép a Szardínián található Olbia, a szomszédos Korzikán található Figari, a finnországi Turku, a törökországi Antalya, a lengyelországi Goleniów, az olaszországi Catania, valamint Bécs repülőterén is. Augusztusban többször ment az OE-LEM Olbiára, Monacóba és Nápolyba, de megfordult Athénban és Rijekában (Fiume) is.

Az utazások részleteiről, illetve a Seagull MRD és az OE-LEM közpénzes hátteréről, a magyar gazdasági és politikai elit összefonódásáról cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin beszélgetett Szénási Sándor műsorvezetővel a Klubrádió Esti Gyors című műsorának szeptember 9-i adásában. A beszélgetés itt visszahallgatható:

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás