médiaszereplés

A Fidesz-közeli szervezeteknek adott állami pénzekről beszélt kollégánk a Klubrádióban

Hétfőn írtunk arról, hogy a Városi Civil Alap keretében a legnagyobb összegeket a kormánypárthoz köthető egyesületek és alapítványok nagyrészt a választási kampányban használható célokra kapták. Zalán Zubor a részletekről a Klubrádió kedd reggeli műsorában beszélgetett az ügyről Dési János műsorvezetővel.

Szeptember 20-án jelent meg az a cikkünk, amelyben a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap (VCA) keretében pozitívan elbírált pályázatokkal foglalkoztunk. A K-Monitor ugyanis közadatigényléssel kérte ki a pályázatok részleteit a Bethlen Alaptól, és az így kapott táblázatot eljuttatta az Átlátszónak.

A dokumentum alapján az látszik, hogy a legnagyobb összegeket elnyerő, kormánypárti politikusok által vezetett szervezetek a választások előtt mind kommunikációs célokra fordíthatják a támogatást, például új ingyenes kiadványok terjesztésére. A maximálisan pályázható, 15 milliós összeget 82 szervezet nyerte el. Ezek pályázataiban, a megvalósítani kívánt cél rövid leírásánál gyakorlatilag mindegyiknél kommunikációs célok szerepelnek, amik nagyon jól jönnek majd a Fidesznek a választási kampányban.

 

A Fidesz választási kampányához használhatják fel a civil alap támogatásait | atlatszo.hu

A K-Monitor megszerezte azoknak a pályázatoknak a leírásait, amelyeket a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap keretében pozitívan bíráltak el. A dokumentumból kitűnik, hogy a legnagyobb összegeket az egyesületek és alapítványok – nagyrészt a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődő csoportok – olyan feladatokra kapták, mint új hírlapok vagy közösségimédia-kampányok elindítása.

Cikkünk szerzője, Zubor Zalán a részletekről a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának szeptember 21-i adásában beszélgetett Dési János műsorvezetővel. A felvétel itt visszahallgatható:

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás