PODCAST

Podcast az Andrej Babiš miniszterelnök bukásával zárult cseh választásról

Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője Bőtös Botonddal, az Átlátszó prágai tudósítójával beszélgetett az október elején lezajlott cseh választásról, és az új koalíciós kormány kilátásairól.

Csehországban a választópolgárok a Képviselőház, a cseh alsóház 200 helyének sorsáról döntöttek a 2021. október 8-9-i választásokon. A választást a szavazatok 27,6%-át megszerző SPOLU (Együtt) szövetség nyerte, amely három jobboldali pártot tömörít. Az új kormányban ez a szövetség egészül ki a Kalózpárt és a polgármesterek kettősével. A regnáló Andrej Babiš vezette euroszkeptikus, populista ANO 27,1%-kal a második helyen végzett. – olvasható az Új Egyenlőség honlapján a cseh választási eredmények rövid összefoglalása.

Az Új Egyenlőség ekként definálja magát: „igényes tartalmú, ugyanakkor populáris társadalomelméleti magazinként leíró portál, amely a gazdasági demokrácia alapértékeit – egyenlőség, szabadság, igazságosság és szolidaritás – képviseli. Célközönségünk a politizáló közvélemény egésze. Ezenfelül kívánatosnak tartjuk e kör tudatos tágítását jelenleg nem tárgyalt kérdések tematizálásával és életben tartásával.”

A portál szerkesztője, Bíró-Nagy András bő 30 percen keresztül beszélgetett Bőtös Botonddal, az Átlátszó prágai tudósítójával a cseh választás eredményéről és az új koalíciós kormányról. A november 24-én megjelent felvétel itt visszahallgatható:

Megosztás