médiaszereplés

A NER-közeli magántőkealapokról beszélt kollégánk a Klubrádióban

Néhány napja megjelent hosszú cikkében foglalta össze Szopkó Zita átlátszós újságíró mindazt, amit az „új offshore” néven emlegetett magántőkealapokról tudni lehet és érdemes. Az anyag megjelenésének napján pedig a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt a részletekről.

A magántőkealapokkal az átláthatatlanság a legnagyobb probléma, mert az alap mögött álló befektető(k) nevét nem kell nyilvánosságra hozni a magyar szabályozás szerint, ez pedig visszaélések melegágya lehet. A hiányzó transzparenciának versenyjogi vonatkozásai is lehetnek, többek között a piactorzító vállalatfelvásárlások által, de teret engedhet a bennfentes ügyletekre vonatkozó szabályozás megkerülésének is.

Általános gyakorlat szerint azokban az esetekben, amikor nem állapítható meg „hagyományos” módszerekkel a tényleges tulajdonos, a szervezet vezető tisztségviselője tekinthető annak. Ez a magántőkealapok esetében az alapkezelő vezetőjét takarja, vagyis az alapokról általában csak az alapkezelő és az abban vezető tisztséget betöltő személy(ek) adatait lehet megtudni.  Ezen információk alapján kiderül, hogy a vagyon eltüntetésére remekül alkalmazható befektetési forma a NER-ben is népszerű: Mészáros Lőrincnek 13 magántőkealapja van, de még a kormányszóvivő férje is jelen van a piacon.

Offshore cégek helyett magántőkealapok mögé bújik a NER-elit, egyre több szektort hálóznak be a titkos pénzgyűjtők | atlatszo.hu

Az elmúlt években egyre többször lehetett hallani a gombamód szaporodó hazai magántőkealapokról, amelyek számos iparágba bevásárolták magukat cégek megvételével, ám az alapok mögött álló befektetők kiléte titokban maradt. Cikkünkben utánajárunk, miként fordulhatott elő, hogy a magántőkealapok mára gyakorlatilag felváltották az offshore cégeket. Emellett azt is megmutatjuk, hogy milyen jelentős hazai alapok vannak, és ezek milyen politikaközeli szereplőkhöz köthetők.

A magántőkealapokról szóló cikkünk szerzője, Szopkó Zita a Klubrádió Esti Gyors című műsorának 2022. január 10-i adásában beszélgetett a részletekről a műsorvezetővel, a felvétel itt visszahallgatható:

Megosztás