PODCAST

„Túlerősítették a Megafont egy picit” – a NER Metaverzum-cikk készítőivel beszélgettünk az Átlátszó legújabb podcast-adásában

2022. január 31-én publikálta az ATLO csapata a NER Metaverzum című cikktanulmányt, amiben Német Szilvi, Katona Eszter és Minkó Mihály a kormányközeli Megafon által anyagilag támogatott, Facebookon aktív médiaszemélyiségek sűrű hálózatát mutatták be. Az Átlátszó legújabb podcast-adásában ennek a munkának a létrejöttéről, tanulságairól, visszhangjáról és a továbblépés lehetőségeiről beszélgettünk a szerzőkkel.

2022. január 31-én az ATLO első befogadott anyagában az ELTE BTK médiás doktorandusza, Német Szilvi, Minkó Mihály adatvizualizációs szakember és Katona Eszter (ELTE TáTK) több hónapos kutatómunkájuk eredményeit közölték NER Metaverzum 2021 – Kis világba tömörülnek a kormánypárti kommunikátorok a Facebookon című munkájukban.

2021 harmadik negyedévében gyűjtött Facebook-adatok segítségével olyan kérdésekre keresték a választ mint, hogy milyen szereplők vesznek részt a kormány narratívájával egyező üzenetek továbbításában a közösségi hálózaton? Milyen interakciós mintázatok jellemzik az egyes szereplők közötti kapcsolatot. Hogyan terjed az információ?

Hatalmas hálózat és óriási pénz miatt látod a Megafont állandóan a Facebookon | atlatszo.hu

Sok minden történt azóta, hogy 2020. decemberében a kormánypárti médiumok még egy alternatív technológiai platformban keresték a választ arra, hogyan tudják üzeneteiket akadálytalanul eljuttatni az állampolgárokhoz a közösségi médián keresztül. A „cenzúrázó” Facebookot kiváltó saját fejlesztésű, konzervatív „safe space”, a Hundub azonban alig fél év működés után megszűnt és tulajdonosa ellen az adóhatóság végrehajtási eljárást indított.

A cikkről pedig személyesen is beszélgettünk a készítőkkel, akik legújabb podcast-adásunk vendégei voltak.

A beszélgetés során többek között szó esett a Facebookon aktívan jelen levő, kormányközeli szólamokat hangoztató médiaszemélyiségek működési mechanizmusáról:

„Maga a Facebook is, amikor a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmakat vesz észre az ilyen posztoknál, akkor lejjebb is csavarja az ilyen elérést, vagy az is előfordult már – például Rákay [Philip] esetében –, hogy le is szedték a platformról. De ez magának a dolognak a menete. Eltolják addig, amíg lehet, és utána folyamatosan újraépítkeznek.”

Az oldalak működése mellett Német Szilvi felvázolta a bejegyzésekben megjelenő üzenetek összehangoltságát, felépítettségét is:

„A kormány folyamatosan a repetitív stratégiára épít: könnyű, egyszerűen megfogalmazható üzenetek, de azokat akár évekig folyamatosan napirenden tartja, és abban a permanens kampányban, amit a közösségi média jelent, napirenden tudja tartani.”

Ezzel Minkó Mihály csak részben értett egyet, azok fragmentáltságára hívja fel a figyelmet:

„Ez egy egységes üzenetnek a kommunikációja, egy központi üzenetnek a kommunikációja, viszont mivel egyszer a Déri Stefi mondja el, egyszer a Trombitás Kristóf, egyszer a Bohár [Dániel], és mindig váltakoznak az arcok, és másként mondják el, ezért ez egy töredezettebb [közvetítést eredményez].”

Német Szilvi szerint ez viszont a politikai marketing része, az egyes oldalak felmérik a követőiket, és a követők egy hozzájuk igazodó személyiségtől, perszónától hallják vissza ugyanazt a központi üzenetet.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken. Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról.

SHOW NOTES

NER Metaverzum 2021 – Kis világba tömörülnek a kormánypárti kommunikátorok a Facebookon: https://atlo.team/ner-metaverzum/

Itt a fideszes influenszer-szingularitás: Kovács Zoltán profilja már Kovács Zoltán posztja alá kommentel egyetértőleg: https://444.hu/2022/01/12/itt-a-fideszes-influenszer-szingularitas-kovacs-zoltan-profilja-mar-kovacs-zoltan-posztja-ala-kommentel-egyetertoleg

Deák Dániel a HírTV-ben beszélget a NER Metaverzumról: https://www.facebook.com/watch?v=652654302712068

BalFake News cikkszemle: https://www.facebook.com/balfakenews/posts/287909000073223

Bátorfy Attila Facebook oldala: https://www.facebook.com/batorfyattila

Szabó Krisztián Facebook oldala: https://www.facebook.com/szabokrisztianadat

Az ATLO Facebook oldala: https://www.facebook.com/atloteam

Az Átlátszó Facebook oldala: https://www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram oldala: https://www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter oldala: https://twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube oldala: https://www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl oldala: https://atlatszo.tumblr.com

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre: https://mailchi.mp/atlatszo/mutyimondo_1124_1-396651

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Megosztás