PODCAST

Az erdélyi magyar nyelvű sajtó helyzetéről beszélt az Átlátszó Erdély főszerkesztője a Média1 podcastjában

Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély (atlatszo.ro) és Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője voltak a vendégek a Média1 eheti podcastjában: Szalay Dániel az erdélyi magyar sajtó helyzetéről, a Transindexnél történtekről és a Transtelex esélyeiről kérdezte őket. Sipos korábban maga is a Transindex munkatársa volt, ezért közvetlen tapasztalatai is vannak a történetről.

A Transindex szerkesztősége 2022. február 15-i közleményében bejelentette: testületileg felmond, és ezzel az erdélyi magyar sajtó legrégebbi portálja lényegében megszűnik létezni.

„Úgy érezzük, a munkánk ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne.”

Az Átlátszó Erdély munkatársai, Bilibók Karola és Sipos Zoltán február 17-i cikkükben mutatták be, miért döntött úgy a Transindex szerkesztősége, hogy otthagyják a portált, és új projektbe kezdenek.

Miért állt fel a Transindex szerkesztősége, és miért titkolózik? – Átlátszó Erdély

Nehéz úgy politikai nyomásra hivatkozni, ha senki sem akarja elmondani, ki és miért véreztette ki a Transindex-projektet. A napos oldal irányítói interjút tiltanak le és ügyvéddel fenyegetőznek, ha a pénzről kérdezősködünk. „Úgy érezzük, a munkánk ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a …

„A transindexesek B tervvel is készültek: a magyarországi Telex segítségével új projekt elindításán kezdtek el dolgozni. Ennek részeként 2021. november 3-án lefoglalták a transtelex.hu és a transtelex.ro domaint.”

Az Átlátszó Erdély munkatársai úgy értesültek, január utolsó hetében dőlt el, hogy a Transindex szerkesztősége egységesen felmond, és a B terv – tehát az új projekt – fog elindulni. Ezt február 15-én jelentették be.

A sztoriról Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély (atlatszo.ro) és Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője beszélgetett Szalay Dániellel a Media1 podcast-adásában, amelyet a Spirit FM is leadott. Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője a Média1 Facebook posztja szerint „a felvétel előtt visszalépett a beszélgetéstől arra hivatkozva, hogy most mégsem időszerű a beszélgetés részéről, illetve nincs mondanivalója”.

Az epizód meghallgatható a Média1 Spotify-csatornáján:

Az Átlátszó Erdély 2015 óta működik, és már bizonyította, hogy képes szabad magyar nyelvű újságot csinálni Erdélyben. Itt lehet támogatni őket.

A Média1 podcastja hallható a Székesfehérvár FM 88,9 MHz-en az Alpha Rádióban; az Orosháza FM 90,2 MHz-en a Mega Rádióban, a Gyula FM 90,5 MHz-en a Gyula Rádióban, a Békéscsaba FM 88,9 MHz-en a Csaba Rádióban, a Békéscsaba FM 98,4 MHz-en a Mega Rádióban; a Budapest FM 92,9 MHz-en a Spirit FM-en, Gyöngyösön a Maxirádióban az FM 92,4-en, továbbá a Hobby Rádióban és a jelenleg csak neten elérhető Pannónia Rádióban is adásba kerül.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás