médiaszereplés

A Mandátumkalkulátorról beszélgetett László Róberttel Hont András a Beszólóban

A Political Capital és az Átlátszó a nagysikerű 2018-as után az idei választásra is készített egy Mandátumkalkulátort, ami a felhasználó tippjei alapján a hatályos választási szabályok szerint készít mandátumbecslést. A kalkulátorról László Róbert, a Political Capital elemzője beszélgetett az Átlátszónál is dolgozó Hont András műsorvezetővel a Spirit FM műsorában.

A kalkulátor – ahogy semmi – nem tökéletes, de minél életszerűbb tippeket írunk be, annál pontosabb becslést ad, ugyanakkor a választási rendszer egyes elemeinek megjelenítéséhez és elemzéséhez is jó eszközül szolgál. Érdemes például kipróbálni, hogy 50-50%-ot adunk a két nagy politikai erőnek, és megfigyelni, hogy a 106 egyéni kerületből ez esetben mennyi jut az egyiknek és mennyi a másiknak. Igen, ez a kerülettérkép hatása. Ezenkívül a külhoni voksok súlyának megjelenítésére is tökéletesen alkalmas a kalkulátor.

A Mandátumkalkulátorban lehetőség van a részvételi arány és a pártok támogatottságának megtippelésére is. A „Belföldi részvétel” csúszka mozgatásával beállíthatja, hogy tippje szerint mekkora lesz a magyarországi részvétel (a maximum értéket a névjegyzékben szereplő magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok száma adja). A „Külhoni részvétel” csúszka segítségével a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező aktív választók számát is megtippelheti (a maximum értéket a levélben szavazók névjegyzékén szereplő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok száma adja).

Itt a 2022-es Mandátumkalkulátor: tippeljen, és mutatjuk az új parlament összetételét! | atlatszo.hu

Mikszáth Kálmán nagyságos Katánghy Menyhért viszontságos életéről, kalandjairól, szerencsétlenségéről és szerencséjéről írt történetét abszurditásában lassan felülmúlja az, ami a Vajdaságban történik a kettős állampolgárok magyarországi szavazását illetően. Ekkora választási csalást rég láthattunk, és még a szerbiai viszonyok között is kirívó eset.

Kalkulátor azt kéri a felhasználótól, hogy tippelje meg a megadott négy párt(szövetség) belföldi, illetve külhoni listás támogatottságát. Ezt a pártlisták neve melletti csúszkák mozgatásával lehet megtenni. A program nem engedi, hogy 100 százalékpontnál többet osszunk ki, illetve addig nem kezdi el a számítást, amíg nem talált gazdára a szavazatok legalább 90%-a. Ez azt is jelenti egyben, hogy nem kötelező mind a 100 százalékpontot kiosztani; ha például a pártokra leadott összesített szavazatarány 93%, a fennmaradó 7 százalékpontra a kalkulátor úgy tekint, mintha a parlamentbe be nem jutott pártokra adták volna le őket, ezért elvesznek.

Ha tippjeit beírta, kattintson az „Ez a tippem, kalkulálj!” gombra, majd a Mandátumkalkulátor néhány pillanat alatt ki is számolja a végeredményt.

László Róbert, a Political Capital elemzője az Átlátszónak is dolgozó Hont András műsorvezetővel beszélgetett a március 29-én publikált Mandátumkalkulátorról a Spirit FM Beszóló című műsorának március 30-i adásában.

 

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás