médiaszereplés

A járványból profitáló Fidesz-közeli cégekről beszélt Katus Eszter a Klubrádióban

Tegnap írtunk arról, hogy az állami tulajdonú Magyar Közút  Nonprofit Zrt. védőfelszerelésekre kiírt tenderét egy olyan cég nyerte el, amelynek tulajdonosa két kormányközeli céghez is köthető. Katus Eszter az Esti Gyors című műsorban beszélt a részletekről.

A kötelező maszkviselés eltörlését március 4-én jelentette be a kormány, a közel 46 ezer halottról pedig ma már szinte senki sem beszél. A pandémiával kapcsolatos közbeszerzések azonban még folyamatban vannak.

Hétfőn jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy az állami tulajdonú Magyar Közút Nonprofit Zrt. védőfelszerelések beszállítására írt ki 2 évre szóló pályázatot, amelynek már a nyertese is nyilvános. Az állami cég 95 millió forint értékű keretszerződést kötött a védőeszközök (kesztyűk, overallok, maszkok, cipővédők stb.) beszerzésére, és a keretösszeg 70%-ának lehívására vállalt kötelezettséget.

A tenderre négyen pályáztak, a nyertes a VABA-KER Kft. lett, aminek tulajdonosa Varju Balázs, aki korábban vezető tisztségviselő volt a Pegazus Trade Kft.-nél és a Herceghalom Interat Zrt.-nél. Ez a két vállalat Mészáros János érdekeltsége, azaz Orbán Viktor gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrincnek a testvéréé.

Pandémia: a NER-cégek még mindig profitálnak a védőfelszerelésekből | atlatszo.hu

„Uniós támogatások eltulajdonítása, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy, vagy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ” – így sorolja a kifogásait az Átlátszó által megszerzett jelentésben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Öveges-program kapcsán.

Cikkünk szerzője, Katus Eszter a Klubrádió Esti Gyors című műsorának szerdai adásában beszélt a részletekről. A felvétel itt visszahallgatható:

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás