médiaszereplés

A Leányfalun épülő magánkikötőről beszélt Zimre Zsuzsa a Klubrádióban

Két évvel ezelőtt leállították a hatóságok annak a magánkikötőnek az építését, ami most szakhatósági hozzájárulást kapott, és megemelt magassággal épül tovább. Az önkormányzat vitatja a jogszerűséget, és perre megy. Az ügy részleteiről Zimre Zsuzsa beszélt a Reggeli Gyors csütörtöki adásában.

2020-ban számoltunk be arról, hogy Leányfalun a Duna-parton egy ismert nőgyógyász épít kikötőt egy 23 négyzetméteres stéggel. A helyiek egy része felháborodott, és aggódni kezdett a látványért és a fákért. Az építkezésből nagy botrány lett akkor helyben, és a polgármester intézkedett is a projekt leállítása érdekében. Most viszont folytatódik a beruházás.

Idén márciusban ugyanis a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól (KDVVIZIG) mint vagyonkezelő, az eredeti tervektől való eltérés ellenére hozzájárult az építkezéshez, így az folytatódott is.  Igaz, a KDVVIZIG kikötötte az engedélyben, hogy amennyiben az önkormányzat nyerne, akkor visszavonják a hozzájárulást. Az építettő ugyanis a Budapest Környéki Törvényszékhez fordult fellebbezéssel a polgármester építkezést leállító döntése miatt.

Hiába az önkormányzati fellépés, mégis lesz saját kikötője az orvosnak a Duna-parton | atlatszo.hu

Dr. Szőnyi lapunknak azt hangsúlyozta, hogy ő a béke híve, szeretne kompromisszumra jutni az ügyben, és nyugodtan használni a stéget, amit ő a megfelelő jogszabályok és engedélyek birtokában építene meg. Tájékoztatása szerint a hozzájárulás megkérése előtt konzultált szakemberekkel, majd minden szabályt betartva kérte meg a vagyonkezelő KDVVIZIG engedélyét, sőt bérleti szerződést is kötött, amely augusztus elsejétől van érvényben.

Megkérdeztük a kikötő építtetőjét, dr. Szőnyi Györgyöt is, hogy neki mi az álláspontja az ügyben. Az orvos gyorsan válaszolt megkeresésünkre, és elmondta, hogy megítélése szerint olyan dolgot szeretne megvalósítani, ami a Duna-parton természetes – vagy annak kéne lennie.

Tájékoztatása szerint eddig az ügyben két eljárás indult: az egyik esetben Leányfalu Nagyközség Önkormányzata a KDVVIZIG ellen kért törvényességi felülvizsgálatot, mely a vízügy vagyonkezelői hozzájárulását érintette. Ebben az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség az önkormányzat kérelmét elutasította. A másik esetben az építtető közigazgatási pert kezdeményezett és azonnali jogvédelmet kért.

Az ügy részleteiről a témával foglalkozó kollégánk, Zimre Zsuzsa a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának április 26-i adásában beszélt. Az adás itt visszahallgatható:

 

Megosztás