médiaszereplés

Bodnár Zsuzsa a gödi kutak vizében talált mérgező anyagokról beszélt a Klubrádióban

Néhány napja számoltunk be arról, hogy egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Cikkünk szerzője a Klubrádió reggeli műsorában beszélt a részletekről.

Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált egy szakértői vizsgálat néhány gödi kút vizében. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt.

A talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert ahogy korábban megírtuk, a Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. Az Átlátszó adatigénylésének megtagadása miatt NAIH-vizsgálat is indult.

Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében | atlatszo.hu

Mivel toxikus hatású lítiumos vegyületekből és a szintén mérgező NMP-ből évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban, az egyesület – a normál vizsgálatok vízkomponensein kívül – ezeknek anyagoknak a bevizsgálását is kérte. A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb.

A Göd-ÉRT Egyesület egy tagja pert is indított a Samsung területén lévő vízvizsgálati adatok kiadásáért – emiatt az adathatóság leállított a saját vizsgálati eljárását. A katasztrófavédelmi hatóság ellenkérelemben reagált a benyújtott keresetre. Ebben azt állítják, hogy a Samsung Zrt. által bejelentett „objektív okok” miatt 2019-ben és 2020-ban nem történtek monitoring vizsgálatok, így adatokat sem adhatnak ki.  Emellett álláspontjuk szerint a Samsung iparterületén lévő kutak, valamint a szikkasztótározók mintái és hatósági dokumentumai „döntést előkészítő adatok, melyek keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak”.

Cikkünk szerzője, Bodnár Zsuzsa – aki tagja a GÖD-Ért Egyesületnek – a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának május 3-i adásában beszélt az ügy részleteiről.

Megosztás