médiaszereplés

A magyar újságírók külföldi útjainak megfigyeléséről beszélt Szopkó Zita a Klubrádióban

Az Átlátszó újságírója, Szopkó Zita meghívást kapott a Klubrádió Reggeli személy című műsorába. Pálinkás-Szüts Róbert műsorvezetővel magyar újságírók külföldi útjairól beszélgettek, amelyekről a Direkt36 nemrég megjelent cikke nyomán kiderült, hogy magyar diplomaták rendszeresen jelentettek a Külügyminisztériumnak. Kollégánk finnországi tanulmányútjáról szintén készült ilyen diplomáciai jelentés.

A Klubrádió Reggeli gyors/Reggeli személy műsorában az Átlátszó újságírója a Direkt36 által kiperelt diplomáciai jelentésekről beszélt, amelyek azt bizonyítják, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét.

A múlt héten nyilvánosságra hozott dokumentumokból az is kiderült, hogy független magyar újságírók külföldi útjairól is információkat gyűjtenek, miközben a kormánypárti médiához kötődő sajtómunkások külföldi látogatásait aktívan segítik. A felsorolt országokba szervezett tanulmányutak az Átlátszó két újságíróját, Katus Esztert és Szopkó Zitát is érintették.

Átlátszós újságírók külföldi tanulmányútjait is megfigyeltette a Külügyminisztérium a nagykövetségekkel | atlatszo.hu

Minderre azután került sor, hogy egy, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által küldött levél nyilvánosságra került. Ebben azt állt, hogy a Minisztérium utasította az Európai Unióban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, szervezett-e az országuk az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

Az ügy részleteiről Szopkó Zita beszélt a Klubrádió Reggeli személy című műsorának június 10-i adásában. Kollégánk elmondta, hogy arról a háromnapos tanulmányútról is készült jelentés, amelyen a Transparency International Magyarország (TI) oknyomozó újságírói mentorprogramjának zárásaként vehetett részt 2019-ben, négy másik fiatallal együtt Helsinkiben.

A műsorban téma volt továbbá, hogy hogyan épült fel a TI oknyomozó újságírói mentorprogramja, milyen volt a háromnapos tanulmányút, de a finn és a magyar sajtó közötti különbségeikről, a jelentések háttértörténetéről is szó esett.

 

Emellett a 40 perces adásban beszéltek arról is, hogy elkészül-e valaha a Hajúnánás külterületére tervezett 65 milliárdos MotoGP pálya, és milyen kihívásokat tartogat a médiában dolgozók számára a koronavírus-járvány kapcsán a hiteles, naprakész adatok megszerzése, illetve feldolgozása.

Megosztás