médiaszereplés

Titkosszolgálati akadémiáról beszélt Zubor Zalán a Klubrádióban

2018-ban alakult meg a Közérthető Biztonságért Alapítvány, nagyrészt a magyar nemzetbiztonsági szervek volt alkalmazottaiból, akik magánszemélyeknek hirdettek hírszerzési képzéseket. Megvan a kockázata, hogy a civileknek is elérhető, nemzetbiztonsággal kapcsolatos képzéseken át érzékeny információk kerülhetnek illetéktelenekhez – mondta az Átlátszó újságírója a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Csütörtökön jelent meg a cikkünk a Közérthető Biztonságért Alapítvány nevű szervezetről, amely többek között a Belügyminisztériummal indított szakmai együttműködést, és hírszerzési jellegű képzéseket hirdetett magánszemélyeknek, vállalatoknak, bár ez utóbbi utalás később lekerült az oldalról.

Az alapítvány vezetőinek névsora abból a szempontból érdekes, hogy megtalálhatók benne több, nemzetbiztonsági szempontból fontos ágazat (katonai hírszerzés, információbiztonság) képviselői. Az alapítvány korábbi elnöke dr. Kuti Ferenc nyugalmazott honvéd-ezredes volt, a Katonai Biztonsági Hivatal Oktatási Központ korábbi vezetője. Tagja a kuratóriumnak egy kiberbiztonsági szakember is, az egyébként nemzetbiztonsági ellenőrzés alá tartozó NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. volt fejlesztője, számos kormányzati informatikai-biztonsági projekt vezetője.

Exbelügyesekkel és gyanús orosz kapcsolatokkal képezne privát titkosszolgákat egy magánalapítvány | atlatszo.hu

Együttműködik a Belügyminisztériummal, konferenciákat szervez, belső képzéseket hirdet a Közérthető Biztonságért Alapítvány, miközben a szervezet alapítója annak az orosz harcművészeti iskolának magyarországi képviselője, amelyet az orosz titkosszolgálatok egyik fedőszerveként tartanak számon. Az alapítványban találunk az orosz állami energiacég Gazprom-hoz köthető tagot is.

Cikkünk szerzője, Zubor Zalán a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának október 28-i adásában beszélt a részletekről. Zubor egyebek mellett azt is elmondta, hogy a szervezet alapítója korábban annak az orosz harcművészeti rendszernek volt az instruktora, amelyet nyugati források az orosz titkosszolgálatok fedőszervének tartanak – bár később azt mondta, már nem tartja a kapcsolatot a Systema nevű iskolával. Ugyanakkor nem ez az egyetlen pont, ahol a magyar belügyi szervek kapcsolatba kerültek az orosz titkosszolgálatokkal: néhány éve az orosz fegyveres erők egyik tisztje tartott kiképzést magyar rendőröknek.

 

Kollégánk a rádióban arról is beszélt, nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, hogy civileknek is elérthető, nem ellenőrzött oktatási intézményeken (például a Milton Friedman egyetemen) keresztül olyan tudás szivároghat ki illetékteleneknek, ami hozzátartozik a magyar titkosszolgák kiképzéséhez.

Megosztás