médiaszereplés

A közoktatás problémáiról és a pedagógushiányról beszélt Szopkó Zita a Klubrádióban

A magyar közoktatás problémáiról egyre több szó esik mostanában. Leggyakrabban a pedagógushiány, és annak következményei, hatásai kerülnek előtérbe, az idei tanévkezdéskor ugyanis 16 ezer tanár hiányzott a rendszerből. A helyzet pedig, ha nem változik semmi, a közeljövőben várhatóan csak rosszabb lesz. A témáról Szopkó Zita beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának november 2-i adásában.

Másfél hónapja kezdődött el a 2022-es tanév, ami azonban sokak számára nem volt felhőtlen. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) becslése szerint tizenhatezer pedagógus hiányzik a rendszerből, ami a tanévkezdéskor is éreztette a hatását. A PSZ alelnöke arról is beszélt, hogy a következő öt év során 22 ezer pedagógus tűnhet el a rendszerből, ennyi ugyanis a különbség a nyugdíjba menő oktatók és a pedagóguspályát választó pályakezdők létszáma között.

Az Átlátszó óktóber végi videóriportjában részletesen körbejárta a tanárhiány kézzelfogható következményeit az összes érintett szemszögéből. A diákok, szülők és tanárok beszámolóiból kiderül, hogy egyre több a képesítés nélküli oktató, van, ahol nyugdíjast hívtak vissza órákat tartani, gyakoriak a helyettesítések, és a nem szakos tanárok által tartott órák is. A szülők általában magántanárral, vagy otthoni közös készüléssel próbálják megoldani az egyre kritikusabbá váló helyzetet, hogy az iskolákban egyszerűen nincs elég tanár, aki tanítsa a gyerekeket.

„Az lenne a legjobb, ha az egész rendszer összeomlana” – A közoktatás minden szereplőjére súlyos terheket ró a tanárhiány | atlatszo.hu

Augusztus végén a Közszolgálati Állásportálon összesen 780 pedagógust kerestek országosan. A hirdetések kétharmada tanári állásra vonatkozott, és a legtöbb helyre matektanárt szerettek volna felvenni. Tantárgyak és települések szerint is ábrákra tettük az álláshirdetéseket, amik arról árulkodnak, hogy több állami iskolában még a tanévkezdés előtti napokban is kerestek pedagógusokat – vagy elfelejtették levenni a hirdetést.

Cikkünk szerzője, Szopkó Zita a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának november 2-i adásában beszélt a részletekről. A pedagógushiány azonban csak egy a problémák sorából: a Klubrádió adásában szó esett a rendkívül alacsony bérekről is.

A közoktatásban dolgozó tanárok fizetésével már tavaly ősszel részletesen foglalkoztunk az Átlátszón. Az OECD adatai alapján a magyar pedagógusbérek Európa legrosszabbjai közé tartoznak. Azt is bemutattuk, hogy nemzetközi összevetésben hol áll a magyar tanárok átlagfizetése a diplomás átlagbérekhez képest.

 

A bérrendezés az egyik sarkalatos pontja a közelmúltban zajló, több tízezreket megmozgató tüntetéssorozatnak is. Kollégánk, Szopkó Zita arról is beszélt a műsorvezetővel, Para-Kovács Imrével, hogy milyen ígéreteket kaptak a pedagógusok a kormánytól a bérrendezésre.

Megosztás