médiaszereplés

Schmidt Mária alapítványának ajándék villáiról beszélt Zsilák Szilvia a Klubrádióban

A Schmidt Mária által igazgatott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) 2020-ban az államtól ajándékba kapott két ingatlant. A közbeszerzési értesítőben kiszúrtuk, hogy mindkét villát felújítják – összesen bő 2 milliárd forint közpénzből. A részletekről Zsilák Szilvia a Klubrádió esti műsorában beszélt.

Az egyik ingatlan a XII. kerület Kissvábhegy nevű városrészén, a Határőr út 35. szám alatt, a másik szintén a XII. kerületben, az Istenhegyi út 92. szám alatt található.

A Határőr úti ingatlan 1999-es megalapítása óta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) székhelye, melyet a szervezet bérelt alapítójától, az államtól. Az alapítvány igazgatója Schmidt Mária, a Fidesz egyik fő ideológusa. 2020-ban az állam nagylelkűen a KKETTK-nak ajándékozta a székhelyül szolgáló villát a másik, Istenhegyi úti ingatlannal együtt.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a székházvillát éppen felújítják, és az alapítvány éves beszámolója szerint a renoválásra 1 milliárd forint közpénzt kaptak az államtól. A munkával egy Fidesz-közeli oligarcha cége gyarapodik, a kivitelező ugyanis a Market Zrt., ami Garancsi István érdekeltségébe tartozik. Az épület kivitelezési költsége idén októberben közel 30 százalékkal emelkedett: az eredeti nettó 577,5 millióról nettó 743 millióra.

Az istenhegyi villa még vár a felújításra, de az is közpénzből fog történni: arra 1,2 milliárd forintot biztosított a kormány. Kollégánk kereste az alapítványt, amelynek válasza szerint a kissvábhegyi székházvillát 182, az istenhegyi ingatlant pedig 39 milliós áron tartották nyilván az ajándékozáskor. Ennyiért azonban kollégánk kutakodása szerint ma egy üres telekhez sem lehet hozzájutni a környéken.

Schmidt Mária alapítványa 2,2 milliárd forint közpénzből újíthat fel két budai villát, amiket ajándékba kapott az államtól | atlatszo.hu

A Schmidt Mária által igazgatott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány 2020-ban kapott ajándékba az államtól két ingatlant, melyek közül az egyikben a székháza működik. A közbeszerzési értesítőben szúrtuk ki, hogy a székházvillát éppen felújítják, az alapítvány éves beszámolójában pedig megtaláltuk, hogy a renoválásra 1 milliárd forint közpénzt kaptak az államtól.

Cikkünk szerzője, Zsilák Szilvia a Klubrádió Esti Gyors című műsorának november 3-i adásában elmondta, hogy az alapítvány és az intézetei úgy tűnik, hogy hosszabb időre otthonra találnak. Az Istenhegyi úti épületben kap helyet a közalapítvány két tudományos szervezete, a XX. Század Intézet, továbbá a XXI. Század Intézet.

 

A műsorban szóba került az is, hogy az alapítvány a Városliget mellett is rendelkezik egy értékes ingatlannal: a Benczúr utcai villát nettó 600 millió forintért vették meg korábban. Az épületet, ami a Kertész Imre Intézet székháza, szintén a Market újította fel 1,6 milliárd forintért.

Megosztás