Rádió

Túl hosszú, nincs kedved elolvasni? Podcastjainkban és munkatársaink rádiónyilatkozataiban itt meg is hallgathatod a legfontosabb sztorikat.

médiaszereplés

Bodoky Tamás a Korrupcióellenes Munkacsoportról beszélt a Klubrádióban

Az Európai Unió egyik korrupcióellenes elvárása volt a magyar kormánnyal szemben az Integritás Hatóság létrehozása, amelyet – 16 másik feltétellel együtt – a Magyarországnak járó uniós források további folyósításának feltételéül szabott az Európai Bizottság. Az is elvárás, hogy az Integritás Hatóság mellett egy olyan korrupcióellenes munkacsoport jöjjön létre, amelyben a kormánytól valóban független civil szervezetek is részt vehetnek. Az Átlátszó főszerkesztője is jelentkezett ebbe a testületbe, és meglepő módon fel is vették. Bodoky Tamás a Klubrádió múlt péntek esti műsorában beszélt a részletekről.

A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú, ebből a törvény értelmében tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem-kormányzati szereplők közül. A nyílt pályázatra összesen 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély.

Az Átlátszó a működése több mint tizenegy éve alatt számtalan gyanús ügyről és egyértelmű visszaélésről számolt be, ezek jelentős része uniós támogatások elsíbolásáról szólt. Közel tíz éve elsőként tudósítottunk a miniszterelnöki vő, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cégek közbeszerzési diadalmenetéről uniós finanszírozású projektekben.

Több mint száz sztorit írtunk már az uniós támogatásokkal történt visszaélésekről, konkrét ügyeket feltárva. Külön cikksorozatot szenteltünk annak is, hogyan kezelte a Polt Péter vezette magyar ügyészség az OLAF-tól érkező jelzéseket az egyes ügyekben, és tényfeltáró cikkeink nyomán rendszeresen indulnak OLAF vizsgálatok, legutóbb például egy 2019-es nyomozásunk eredményeit láttuk viszont egy OLAF-közleményben.

Bőven van tehát szakértelmünk és tapasztalatunk az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport területén, ezért amikor a kormánytól valóban független, nem-kormányzati szervezeteket kerestek ebbe a munkacsoportba, akkor az Átlátszó Bodoky Tamás ügyvezető-főszerkesztőt jelölte a munkacsoportba.

Ez egyfajta teszt is volt: bejutunk-e a munkacsoportba, vagy a kormánypárthoz kötődő álcivilekkel töltik fel a testület civil mandátumait? Kissé számunkra is meglepő módon az Integritás Hatóság frissen kinevezett elnöke, Bíró Ferenc Pál több olyan antikorrupciós szervezet képviselőjét is beválogatta a munkacsoport tíz civil tagja közé, amelyek nem vádolhatók kormánypárti elfogultsággal. A döntés nyomán az ismertebb szervezetek közül az Átlátszón kívül a Transparency International Magyarország és a K-Monitor is tagot delegálhat a jövő héten felálló munkacsoportba.

Az Átlátszó is részt vesz az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjában | atlatszo.hu

Az Integritás Hatóságot nem önként hozta létre a magyar kormány, hanem az Európai Unió kényszerítette erre: egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénzégetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amiket a Magyarországnak járó uniós források további folyósításához feltételül szabott az Európai Bizottság.

Ennek apropóján kérdezte Bodoky Tamást a Klubrádió Esti Gyors című műsorának december 2-i adásában Selmeci János műsorvezető a részletekről. Bodoky a műsorban elmondta: az Átlátszó amellett, hogy újság, korrupcióellenes civil szervezet, és pont ilyeneknek volt kiírva a pályázat. Szerinte fontos lenne, hogy az Integritás Hatóság jól működjön, ha tud működni, és több rálátása van az embernek, ha ott ül egy ilyen bizottságban. Azt is hozzátette, ha nem pályáznak, elveszítik a kritika jogát a későbbiekben.

Bodoky kiemelte, hogy természetesen rendszeresen és nyilvánosan be fognak számolni arról, ami a Korrupcióellenes Munkacsoportban történik. Egyelőre azonban nem sokat tudnak, mert nagyon kevés konkrétum derült ki a pályázati kiírásból. Úgy tűnik azonban, hogy nem igazán lesz beleszólása a hatóság munkájába ennek a civil munkacsoportnak. Főszerkesztőnk arra számít, hogy ajánlásokat tehetnek a civilek, és bár ezt eddig is megtették, talán így több sikerük lesz.

 

Szóba került az adásban az is, hogy egyes vélemények szerint akik csatlakoznak ehhez a munkacsoporthoz, azok legitimálják a kormány korrupciót leplező szervezetét. Bodoky Tamás erről azt mondta, hogy ha ők nem jelentkeznek, akkor a kormány feltölti „álcivilekkel, kormánycivilekkel” a testületet, és akkor az lett volna a probléma, hogy miért nem pályáztak, hiszen ott volt a lehetőség. Ebből szerinte nem lehet jól kijönni. Hozzátette, egyelőre bizalmat szavaznak a testületnek, ám ha valami számukra vállalhatatlan történik, akkor kilépnek belőle.

Megosztás