médiaszereplés

Új év, régi trend: kormányközeli cégek közpénzes megbízásairól beszélt Katus Eszter a Klubrádióban

A kormányközeli Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában álló Observer Budapest Médiafigyelő Kft. nyerte a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik legfrissebb tenderét. A szerződés 1,4 milliárd forintról szól*. Alvállalkozóként a kormányzati megmondóember Mráz Ágoston Sámuel tulajdonában álló Ceper Central European Perspectives Zrt.-t vonják be. Erről és a NER-cégek megállíthatatlan térnyeréséről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Katus Eszter.

Közbeszerzési eljárást írt ki „Kormányzati médiamonitor szolgáltatás (2023-2026)” címmel november elején a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A felhívásban Magyarország Kormánya „magas szintű állami közfeladat ellátási tevékenységéhez kapcsolódó médiaszemlézési, médiakutatási és médiaelemzési tevékenységekre” keresett vállalkozókat. A nyertes a kormányközeli Observer Budapest Médiafigyelő Kft. lett, amely nettó 1,4 milliárd forintért vállalta a munkát.*

A Nézőpont Csoport 2018-ban vette meg a kft.-t a bécsi IKARIA Holding GmbH-tól, azóta a cég forgalma 673 millió forintról 2,2 milliárdra nőtt. A Nézőpont Csoport tulajdonosa Győri Tibor, Orbán Viktor régi bizalmasa.

A meghatározott kritériumok alapján egyébként valószínűleg kevés másik hazai cég lett volna alkalmas a feladatra, hiszen nagyjából olyanok pályázhattak, akik korábban már elvégezték ezt a munkát vagy egy nagyon hasonlót. Ezzel a „módszerrel” egyébként bármikor könnyen elérhető, hogy nagy valószínűséggel egy adott cég nyerje a megbízást.

Milliárdos megbízás a Nézőpont Csoport cégének a Miniszterelnöki Kabinetirodától | atlatszo.hu

A kormányközeli Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában álló Observer Budapest Médiafigyelő Kft. nyerte a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik legfrissebb tenderét. A kft.-t 2018-ban vásárolták fel, azóta a bevételei drasztikusan megugrottak. A mostani szerződés 1,4 milliárd forintról és 4 évre szól. Alvállalkozóként a kormányzati megmondóember Mráz Ágoston Sámuel tulajdonában álló Ceper Central European Perspectives Zrt.-t vonják be.

Vagyis látszólag tovább folytatódik a tendencia, hogy az állami beruházásokra és szolgáltatásokra kiírt tenderek jelentős részét ugyanazok a kormányközeli cégcsoportok nyerik. Kérdés, hogy a felfüggesztett építkezések mennyire viselik meg a főként közpénzből felhizlalt vállalkozásokat.

 

Többek között erről és az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. feladatairól beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Katus Eszter január 4-én. Munkatársunk elmondta, hogy egy idő után csak a politikai hátszéllel mesterségesen felpumpált cégek képesek megfelelni a referenciakövetelményeknek – ezt láthatjuk az építőiparban és a reklámszakmában is.

Frissítés (2023.01.11.) – A közbeszerzési adatbázisba feltöltött dokumentumban helyesbítést tettek közzé a következő szöveggel: „2. A II.1.7) és az V.2.4) kiegészítéseként AK közli, hogy ezen pontokban a tárgyi eljárás 48 hónapos időtartamára feltüntetett összege került feltüntetésre. Az Ajánlattevő által megajánlott (opciókkal növelt negyedéves díja): 1.393.000.000 Ft volt, ezen összeg 48 hónapra vetített felszorzott összege: 22.288.000.000 HUF.”

Vagyis az Observer összesen 22 milliárdos megbízást kapott.

Megosztás