médiaszereplés

A kimagaslóan magas magyar fogyasztói árakról beszélt Pete Luca a Klubrádióban

Tavaly év végére a régió összes országában megállt a fogyasztói árak növekedése, Magyarországot kivéve. A hazánkban tapasztalható 25 százalékos drágulás nem csak regionális szinten, hanem az egész Európai Unióban egyedülállónak számít. A témáról Pete Luca beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának január 23-i adásában. 

Az Eurostat legújabb, decemberi harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) alapján néztük meg közelebbről, hogy az Európai Unió országainak éves inflációja hogyan alakult az év végén. Az EU-s átlag decemberben 10,4 százalék volt, ezzel szemben a legmagasabb rátát mi produkáltuk 25 százalékkal. Ráadásul a környező országok inflációját összehasonlítva kiderül, hogy Magyarország az egyetlen a régióban, ahol az árak továbbra is emelkedtek az év végén.

A Központi Statisztikai Hivatal inflációs jelentése szerint a fogyasztói árak közül az élelmiszer és a háztartási energia drágult a leginkább Magyarországon. Mindeközben a magyar háztartások jövedelme épphogy eléri az uniós átlag felét.

Magyarország kivételével már mindenhol megállt a fogyasztói árak növekedése a régióban | atlatszo.hu

A magyar infláció ráadásul a régiótól is jelentősen elszakadt. A környező országok inflációját összehasonlítva kiderül, hogy decemberre rajtunk kívül mindenhol máshol megállt az éves áremelkedés. Szlovéniában ugyan nem csökkent az árnövekedés novemberhez képest, de nem is nőtt jelentősen. Magyarország az egyetlen a régióban, ahol az árak továbbra is emelkedtek az év végén.

Cikkünk szerzője, Pete Luca a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának január 23-i adásában beszélt a fogyasztóiár-infláció fogalmáról, módszertani különbségekről a magyar és EU-s számítás között, valamint országspecifikus problémákról Para-Kovács Imre műsorvezetővel. A beszélgetés alább meghallgatható:

 

Az uniós összehasonlításon kívül szó esett az adásban a drágulással leginkább érintett termékekről, amelyekkel a világ leggyorsabban inflálódó országai közé sorolható Magyarország, illetve a háztartási energiaárak alakulásáról is.

Megosztás