médiaszereplés

Novák Katalin repüléseiről és az Átlátszó munkájáról beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A Honvédelmi Minisztériumtól kapott dokumentumok alapján beszámoltunk arról, hogy a köztársasági elnök sokszor teljesen ingyenesen utazhat a honvédség repülőgépein. Cikkünk megjelenése után főszerkesztő-helyettesünk a Klubrádió híreiben ismertette a főbb adatokat, a rádió esti műsorában pedig arról beszélt, hogy mi motiválja az ehhez hasonló munkái során, és milyen nehézségekkel szembesül közben.

A honvédség 2018-ban vásárolt két repülőgépet, amelyek azóta is rendszeresen szállítanak állami vezetőket. Ez még nem is lenne probléma, ám az utak költségeit szigorúan titkolják. Nemrégiben nagy nehézségek árán kaptunk ugyan néhány kapcsolódó dokumentumot, ám azokban csak a kiadások egy része szerepel. Teljesen lehetetlen, hogy az óránként nagyjából 3 millió forintból üzemelő katonai gépek ingyen fuvarozzák a prominens politikusokat.

Egy 2022 szeptemberében beadott adatigénylésünkre válaszul karácsony előtt kaptunk a Honvédelmi Minisztériumtól (HM) egy soronként beszkennelt irathalmazt a Miniszterelnökség, a Külügyminisztérium és a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai repülőgépekkel megtett útjainak költségeiről. Hosszas munkával az adatokat egy használható táblázatba rendeztük, majd megírtuk, hogy mekkora kiadásokat tüntetett fel a HM egy-egy repülőútra.

Összesen 223 útról kaptunk információkat, amelyekre 644 milliós összkiadást jelöltek meg. Ez persze nyilvánvalóan nem a teljes és valódi költség, sok esetben ugyanis nem tartalmazza még az üzemanyag árát sem. A Külügyminisztérium sok útjánál azonban többmillió forintba került a delegáció étel- és italfogyasztása, valamint fedélzeti internethasználata.

Legutóbb a Köztársasági Elnöki Hivatal által megrendelt utakkal foglalkoztunk részletesen. A honvédelmi tárca által elküldött adatok szerint 19 ilyen út volt, amelyek közül számításaink szerint 13 esetben Áder János utazott a honvédségi repülőkkel, Novák Katalin pedig 6 alkalommal. Az utakra csupán 48,4 millió forintos összköltséget tüntetett fel a HM, de ez biztosan nem a repülések reális ára, hiszen csak 6 esetben számoltak fel üzemanyagköltséget. Például Novák Katalin a HM adatszolgáltatása szerint „ingyen” repült tavaly nyáron Brazíliába, de Áder János külföldi útjaira is rendkívül kedvezményes árakat adtak meg.

Novák Katalin „ingyen” repült Brazíliába, Áder János pedig 125 ezerért Bulgáriába | atlatszo.hu

A különbség leginkább a kerozinból adódik: Áder János repüléseinél 5 esetben szerepel üzemanyagköltség, vagyis az összesen kiadott 6 ilyen adat nagy részét hozzá írták. Hasonló a helyzet a reptéri kiszolgálás költségeivel is: a 3 esetben megadott adat mindegyike Áder János útjaira vonatkozik – ahogy a 3 kiadott fedélzeti ellátásból is 2.

Cikkünk megjelenésének napján annak szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió délutáni híreiben ismertette a főbb számokat az elnöki repülőutakról. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta, hogy a 2018-ban vásárolt 2 darab Airbus A319 és 2 darab Falcon 7X típusú repülőgép útjait 30 évre titkosította a kormány, és bár az útvonalaik ennek ellenére követhetők az interneten, a költségeket sajnos szisztematikusan titkolják.

 

Ugyanaznap, február 16-án este Erdélyit a rádió Esti Gyors című műsorában is megszólaltatták. A műsorvezető a repülős cikk kapcsán arról kérdezte, hogy mi motiválja és mi segíti egy ehhez hasonló adatigényléses kutatómunka során, amikor az illetékes állami szerv vagy válaszol vagy nem.

Főszerkesztő-helyettesünk elmondta, hogy az Átlátszó célja az, hogy a közpénzekkel való gazdálkodást átláthatóvá tegyük, munkánkhoz pedig leginkább kíváncsiságra és kitartásra van szükség, hiszen minden elképzelhető módon próbálják megnehezíteni a dolgunkat az illetékesek. Vagy nem mondják meg, vagy csak sokára mondják meg az általunk kért adatokat, vagy – miként a repülőutak esetében – kezelhetetlen formában ömlesztik ránk őket, hogy minél nehezebben tudjuk őket értelmezni.

 

Erdélyi Katalin arról is beszélt, hogy minden ilyen eset, mint a repülős adatok feldolgozása, óriási siker, hiszen egy egész minisztériumi apparátus dolgozott azon hónapokig, hogy minél nehezebben értelmezhető adatokat adjanak ki nekünk, de ennek ellenére sikerült megoldani. Bármennyire is próbálták megakadályozni, meg tudta írni, hogy mennyiért reptették például Novák Katalint.

Megosztás